Я вже зареєстрований

Перейти до інформації та послуг у вашому персональному кабінеті.

Я ще не реєструвався

Ви не користуєтесь нашим інструментом? Зв'яжіться з нами, ми допоможемо вам у  будь-який час!

Збирання люцерни

Збирання люцерни

Дізнайтесь більше

Завдання на етапі збирання: забезпечити якість корму без пошкодження

люцерни, щоб продовжити період її вирощування в полі.

Визначення мети збирання

• В залежності від цілей сільсько госпо дарської організації і погодних умов люцерну
можна заготовлювати
у вигляді силосу, сіна або рулонів.

• Зазвичай господарства віддають перевагу заготівлі силосу після першого
укосу в році
, коли період досушування обмежений, і заготівлі сіна або рулонів
в літній період
.

Визначення фази збирання

• Фаза збирання залежить від мети, яку перед со бою ставить

тваринницьке підприємство. Починаючи з ранньої стадії бутонізації та до ранньої

стадії цвітіння вміст сухої речовини збільшується, а цінність корму (протеїн і засвоюваність) знижується.

• Якщо мета полягає в отриманні корму, збагаченого білком, рекомендується проводити укіс
люцерни якомога раніше: на початку стадії бутонізації (хороший баланс між урожайністю
і вмістом протеїну).

• Якщо мета — отримати більший обсяг або отри мати якісне сіно, рекомендується косити
люцерну на початку цвітіння (оптимальна врожайність).

• У цілому не рекомендується проводити укіс після початку цвітіння. Насправді після цвітіння
харчова цінність різко падає, у той час як врожайність стабілізується.

Правила успішного укосу
 

Проводьте укіс на висоті 6–7 см.

• При більш низькому зрізі існує ризик пошкодження бруньок майбутніх

стебел, що уповільнює відростання між укосами і ставить під

загрозу довголіття культури на полі.

Крім того, занадто низький зріз може збільшити ризик

пошкодження техніки і ґрунту, що потрапляє в корм.

Однак занадто високий зріз (більше 7 см) знижує можливу врожайність.

• Дозволяйте люцерні раз на рік цвісти.

• На етапі цвітіння всі поживні речовини переходять із

листового апарату в кореневу систему, поповнюючи таким
чином запаси стрижневого кореня.

Цвітіння люцерни один раз на рік (на одному з останніх укосів на рік)

дозволяє зберегти потенціал багаторічного використання.